You4Peace

Criza din Ucraina.

Criza refugiaților.

Platforma You4Peace.eu

context

Imediat după izbucnirea crizei din Ucraina ne-am implicat să ajutăm refugiații din Ucraina care au intrat în România. Au fost zile foarte grele, am interactionat cu prea mulți oameni disperați că-și lasă familiile și casele în urmă. În același timp am fost deosebit de încântați văzând foarte foarte mulți români care oferă ajutor. Totodată coeziunea și colaborarea dintre organizațiile neguvernamentale a avut, în special în prima perioadă, un impact deosebit. A fost pentru prima dată când ne-am lovit de o astfel de criza și pentru prima data când am văzut o astfel de implicare și empatie din partea atâtor oameni. 

acțiuni

În primele zile de război ne-am implicat în transportul refugiaților, în oferirea de ajutor acestora (hrană, haine și produse de strictă necesitate).

Ulterior, alături de mai multe organizații neguvernamentale din Oradea și din România am început să ne organizăm & coordonăm astfel încât să putem oferi ajutorul mult mai eficient. La nivel local ne-am organizat într-un grup numit Bihor pentru Ucraina, reușind astfel să acordăm ajutor refugiaților mult mai eficient, în special după deschiderea Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor. 

Primele zile de război

Colegii noștri, cei care au transportat refugiați din cele două puncte de trecere a frontierei au fost extraordinari.

În zece zile au transportat 860 de refugiați, dintre care 570 de copii, parcurgând peste 55.000 de km.

Au fost 10 zile de foc!

Platforma www.You4Peace.eu

Am lansat platforma You4Peace – o platformă manifest pentru pace.

Am plecat de la scrisoare: ”Mamă, această scrisoare este cadoul meu pentru tine cu ocazia Zilei Femeii, pe 8 martie. Îți mulțumesc pentru cei mai frumoși nouă ani din viața mea. Îți mulțumesc mult pentru copilăria mea. Ești cea mai bună mamă din lume. Nu te voi uita niciodată. Îți doresc mult noroc în ceruri. Îți doresc să ajungi în rai. Voi încerca să mă port bine, ca să ajung și eu în rai”

  • Ambasadorul ucrainean la ONU, Serghi Kisliția, a citit aceasta emoționantă scrisoare în cadrul unei sedințe la ONU. Scrisoare scrisă de Galia și adresată mamei ei care a fost omorâte.

Astfel am decis să construim o platforma pe care copiii si tinerii din întrega lume să poată încărca / publica lucrări dedicate păcii, lucrări împotriva războiului. Lucrările putând fi scrise (eseu, poveste scrisoare, poezie) artă vizuală (desen, pictură) sau scurte materiale video.

Centrul de Primire și Asistență Refugiați Bihor

Alături de mai multe organizații din Oradea, ne-am implicat în administrarea Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor.

Mulțumim voluntarilor noștri și tuturor voluntarilor din organizațiile partenere! Fără implicarea acestora era imposibilă funcționarea centrului. 

Susținem

În martie 2022 am început să acordăm sprijin financiar pentru mame, bunici și copii refugiați din Ucraina.

Dacă vrei să susții și tu acest proiect poți contribui printr-o donație AICI.

Contactează-ne dacă reprezinți o companie și vrei să te alături acestui proiect.

împreună

Bihor pentru Ucraina

La nivelul județului Bihor, am făcut parte din cele câteva zeci de ONG-uri care au format grupul Bihor pentru Ucraina.

Grup care, cu implicarea voluntarilor a donatorilor și a sponsorilor, a reușit să acorde un sprijin mai eficient refugiaților care au ajuns sau au tranzitat Oradea și județul Bihor. 

Angajații companiei ebmpapst & Crucea Roșie

Angajații companiei ebmpapst, unul din partenerii noștri tradiționali, au demarat pe platforma noastră You4Edu, propria campanie de donații dedicată crizei din Ucraina. În urma acestei campanii am reușit să trimitem în Ucraina, în parteneriat cu Crucea Roșie Bihor un transport de medicamente și alte bunuri de strictă necesitate în astfel de situații. 

Felicităm și mulțumim atât angajaților cât și companiei ebmpapst. Acțiunile lor au fost deosebite, cu atât mai mult cu cât la campania de donații dedicată lor au participat angajați ai companiei ebmpapst din întrega lume.  

Un al doilea transport de medicamente

Împreună cu alte trei ONG-uri, am achiziționat și transportat direct în Ucraina un lot de medicamente în valoare de 65.000 de euro.

A fost o acțiune care a generat mari emoții. Au fost câteva momente în care am fost copleșiți (*). În final, după destul de multe peripeții, medicamentele au ajuns în hub-ul unde trebuiau să ajungă. Din motive obiective nu vom intra în foarte multe detalii despre această acțiune.

(*)

  • Din păcate am avut și ghinionul unei defecțiuni, în Republica Moldova, a camionul cu care au fost transportate medicamentele. Emoțiile găsirii unui nou camion (într-o zi de duminică) care să fie dispus să treacă în Ucraina au fost foarte mari, mai mari și decât indentificarea în mai puțin de o oră a banilor  necesari (3.200 euro) pentru plata noului transportator  iar plata trebuia făcută urgent.
  • Achiziția acestor medicamente, chiar dacă am fost patru ONG-uri a însemnat un efort financiar foarte mare. Am avut și avem noroc cu parteneri care ne permit să acoperim în timp sumele neachitate până în acest moment. 
  • Mulțumim tuturor partenerilor care ne-au fost si ne sunt alături. Mulțumim Ioanei M, pentru ajutorul prin care am reușit să rezolvăm problema transportului si Deliei U. pentru sprijinul constant si implicare. În acest sens ar trebui să pomenim foarte mulți prieteni, nu vrem să se supere cei pe care nu-i vom aminti aici (știm că nu se supără), mulțumim: Diana, Călin, Ioana, Mircea, Sorana, Marius, Gabriela, Simona, Horia, Melinda, Carmen, Mihai, Cătălin, Viorel, Caludia, … . 
Sprijin financiar pentru 69 de mame si copiii acestora

În luna martie, am început să acordăm sprijin financiar pentru un număr de 69 de familii, formate din tot atâtea mame, 43 de bunici și 160 de copii. Am început să le acordăm lunar câte 100 de euro per adult și 30 de euro per copil (*).

(*) Ne bucurăm că am reușit să demarăm acest proiect, cu atât mai mult cu cât, din păcate,  statul român chiar dacă a anunțat inițial că va acorda alocații minorilor, refugiați din Ucraina, se pare că s-a răzgândit și nu mai acordă aceste alocații. Offf!

Update august 2022: O parte din familii s-au întors acasă sau au plecat spre alte țări. Facem tot posibilul să acordăm în continuare acest ajutor familiilor rămase, care au o reală nevoie de un astfel de ajutor.

Dacă vrei să susții acest proiect poți să faci o donație accesând link-ul de mai jos.

Acțiunile noastre în cifre:

În primele 10 zile de la izbucnirea crizei

de familii transportate
0
de refugiați transportați
0
de copii transportați
0

cei 15 voluntari au fost extraordinari în cele 10 zile

de km parcurși
0
de km media zilnică/ voluntar
0
de km in zece zile parcurși de Eugen
0

Începând cu luna martie am acordat sprijin financiar

de familii din Ucraina
0
de refugiați ucrainieni
0
de părinți
0
de bunici
0
de copii
0

Mulțumim sponsorilor și donatorilor!

Mulțumim sponsorilor și donatorilor!

ro_RORomanian