Tineri de 10

Alex Trandafir

context

Alex este un tânăr de nădejde, un vechi colaborator al nostru, implicat în foarte multe proiecte.

Studiază la Universitatea Loughborough din Marea Britanie.

Alex

Are un CV de invidiat, la vârsta lui putem spune că a fost implicat în proiecte pe care cei mai mulți dintre noi le realizează în mult mai mulți ani.

În 2017, când organizația noastră a fost desemnată ONG-ul anului în județul Bihor, Alex a fost desemnat (în cadrul aceluiași evenimentGala Comunități Bihorene), voluntarul anului.

despre Alex

2016-2017

În anul 2016 a pornit primul lui mic proiecțel numit West Storm Romania. Din pasiunea mea pentru climă și fenomenele meteorologice ce se întâmplă pe cer în fiecare zi, a început să realizeze prognoze & estimări meteorologice personale, pe care apoi le publica pe rețelele de social-media atunci când se anunța o furtună sau ceva mai special. Dată fiind acuratețea, dar și complexitatea cu care prezenta fenomenele, în aproximativ un an a reușit să strângă o comunitate de aproximativ 2,000 de persoane pe Facebook, a interesaților și a pasionaților de fenomene meteorologice.

În 2017 a atras atenția specialiștilor și a presei atunci când, după tragica furtună din luna septembrie în urma cărora 5 persoane și-au pierdut viața, a scris și a prezentat o analiză meteorologică detaliată (alături de niște grafice vizuale tot personal realizate) a situației, cu toți factorii care au contribuit la producerea evenimentelor. 

În anul 2017 avea să devină membru a unor organizații locale de tineret și voluntariat, cum au fost Leo Black Eagle Oradea și Edubiz. În cadrul celor două organizații, a participat ca voluntar la diverse evenimente și proiecte caritabile, educaționale și de dezvoltare personală și profesională.

În toamna aceluiași an, în luna noiembrie, a fost invitat ca speaker la primul eveniment TEDx ce urma să aibă loc în Oradea. Tema evenimentului era ”Challenging tomorrow”, așa că el a ales să revină asupra situației din luna septembrie (furtuna) dar de data aceasta a ales să nu analizeze situația din punct de vedere meteorologic, ci uman și instituțional. Astfel a prezentat, referitor la eveniment, lipsa de educație meteorologică și de prim-ajutor pe care oamenii o prezintă, cum aceste evenimente puteau fi prevenite mai bine de către instituțiile responsabile, și cum pot ei ca tineri să schimbe aceste lucruri în viitor. 

Tot în toamna aceluiași an, o lună mai târziu, a câștigat nominalizarea de Voluntarul Anului la Gala Comunității Bihorene organizate de Fundația Comunitară Oradea.

2018-2019

În 2018 a devenit președintele organizației Leo Black Eagle Oradea. Câteva dintre proiectele pe care le-a derulat pe perioada mandatului lui sunt:

  • Organizarea concertului caritabil Nopți de Vamă – eveniment desfășurat în Șanțul Cetății, unde a reușit să strângă suma de 4,000 euro, sumă ce a fost ulterior donată pentru reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic. 
  • Proiectul ”Dăruind o carte, dăruiește speranță” – oamenii au putut dona cărți în peste 20 de locații din Oradea – cafenele, restaurante și școli – cărți ce ulterior erau sortate și direcționate spre târguri de cărți caritabile, spre bibliotecile școlilor din mediul rural și spre centrele de plasament.
  • Tot în anul 2018 a fondat ORADEAdventure – un proiect de dezvolare turistică locală prin care timp de 2 ani a organizat temporar tururi ghidate gratuite prin Oradea, atât în limba română cât și în limba engleză.
  • La finalul anului 2018 a hotărât să se implice în reprezentarea și dezvoltarea elevilor – adică în Consiliul Elevilor. Astfel a devenit vicepreședinte în Consiliul Județean al Elevilor. Unul din lucrurile pentru care a militat a fost digitalizarea structurii și consolidarea relațiilor cu consiliile școlare. Astfel, a coordonat proiectul de realizare a primului website al structurii, unde elevii puteau consulta online toate documentele de interes național și puteau să raporteze problemele pe care le întâlneau în școli. 
  • În anul 2019 a hotărât să-și îndrepte atenția spre propriul liceu pentru că simțea că acolo putea mișca lucrurile mai ușor și era nevoie de schimbări.

În iunie 2019 a devenit președinte al structurii din Colegiul Național Emanuil Gojdu. Cităm: ”Cred că unul dintre lucrurile de care sunt cel mai mândru este mandatul pe care l-am avut în această structură.”  Câteva din lucrurile care s-au întâmplat:

    • În vara aceea a organizat diverse evenimente precum seri de film, pentru a ne consolida fondul structurii, care era 0 când a devenit președinte. Sala Consiliului Elevilor se afla într-o stare deplorabilă, era înainte folosită pentru a se fuma, nu pentru interesul bun al elevilor. Am hotărât să reabilităm sala (mobilier, jaluzele, etc.) și să achiziționăm un printer multifuncțional pe care elevii să îl poată folosi în mod gratuit în timpul pauzelor.
    • A realizat o reformă a structurii deoarece aceasta nu era funcțională la momentul respectiv, organigrama era învechită și nu existau proiecte care să prezinte continuitate. Astfel, după o Adunare Generală în care am stabilit care sunt primele 10 dorințe și priorități ale elevilor, alături de șefii claselor liceului, a redactat și o Strategie și un Plan de Management care urma să se aplice pe perioada 2019-2022, adică pe 3 ani. Aceasta a fost votată în unanimitate de șefii claselor și urma astfel să fie aplicată indiferent de cine avea mandatul structurii. 
    • După acea reformă a urmat implementarea proiectelor printre care:
      • Înființarea unei piese noi de uniformă de tip hoodie pentru elevii școlii. Profitul de pe urma vânzării acestora a fost ulterior direcționat spre funcționarea și proiectele secundare structurii (website, blog, concursuri, campanii anti-bullying, spectacole, etc.)
      • Transformarea revistei școlii într blogul gojdistii.com . Tot aici elevii puteau să propună proiecte, să raporteze probleme din școală sau să opteze să primească circulara pe e-mail.
      • Organizarea Galei Gojdu – un eveniment de amploare sub forma unui concert și a unei licitații cu picturi realizate de elevii școli – în urma căruia am reușit să adunăm suma de 30,000 lei, din care o parte s-au dus spre o bursă pentru un elev olimpic non-gojdist, iar restul au însemnat începerea proiectului Gojdu Student Hub – care a fost finalizat în anul 2022 de către actuala conducere a consiliului și a liceului. 

Tot în anul 2019 a creat și implementat proiectul Thunder Generation – un proiect de educație climatică și meteorologică pentru elevii de gimnaziu. În cadrul proiectului aceștia au participat la ateliere STEM unde au aflat cum funcționează vremea, ce facem în caz de fenomene meteorologice severe (fulgere, inundații, vânt puternic, etc.) dar și care sunt carierele pe care aceștia le-ar putea avea dacă urmează o carieră în această direcție. Tot în cadrul proiectului a reușit să doteze școala cu o stație meteorologică profesională care înregistrează și transmite live date climatice de pe acoperișul școlii.

2020-2022

În anul 2020, îl cităm pe Alex:  ”am ieșit puțin din activitate având în vedere că se apropia bacalaureatul și începuse pandemia. Mi-am îndreptat astfel atenția spre carieră și pe lângă bacalaureat, am învățat în lunile de pandemia cum se fac website-urile, întrucât plănuiam să încep o afacere din asta.” 

În luna iulie a primit rezultatele de la bacalaureat și a ales să studieze la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, restul verii dedicându-o pentru organizarea a diverse evenimente turistice în Oradea și pregătind plecarea la facultate. Cu toate acestea, în decembrie 2020, a început demersurile pentru înființarea unui ONG pe teme de mediu și turism. 

În 2021, în luna mai a reușit să finalizeze înființarea ONG-ului care avea să se numească Renew Carpathia și a hotărât să-și înceapă oficial business-ul digital de web design, așa că ”am înființat de asemenea un SRL și brandul Practical Vision”. Anul 2021 s-a concentrat astfel în mare parte pe creșterea portofoliului de clienți și de proiecte realizate prin Practical Vision. Pe partea de turism, a reușit să se atesteze oficial ca agent de turism – ghid local și a continuat să organizeze și să coordoneze spontan evenimente, precum tururile ghidate din cadrul Zilei Internaționale Art Nouveau 2021.

În decembrie 2021 a aplicat la programul Bursa Talentelor al Fundației Comunitare Oradea și a câștigat o finanțare cu proiectul Experience Oradea – proiect ce prevede realizarea unui tur ghidat digital al orașului, al unui booklet digital care să centralizeze informațiile turistice, un call center digital cu voluntari, precum și atestarea profesională a altor 3 ghizi tineri din Oradea. 

În anul 2022 a continuat să se ocupe de Practical Vision, care, spune el  ”din păcate a început să îmi consume cam majoritatea timpului de lucru pe care îl am, dar care este în continuă creștere, începând să ofer și servicii în domeniul marketing-ului.”

A început în paralel implementarea proiectului Experience Oradea, care se va finaliza în 2023. 

A reușit de asemenea să devină ghid național de turism – touroperator în luna septembrie – acesta fiind cel mai înalt rang pe care un ghid de turism îl poate deține.

Planuri de viitor

Îl cităm din nou pe Alex:

”Până la finalul anului 2022 îmi propun să reușesc să fac saltul în business de la freelancing la un business real, adică să îmi creez o echipă, iar în anul 2023 să creștem brandul ajungând să fim în primii 10 competitori județeni în acest domeniu. 

În anul 2023, după finalizarea licenței, îmi doresc să urmez un master în administrarea afacerilor cu specializare pe management și marketing (MSc Business Administration – Marketing Management) la Universitatea Groningen din Țările de Jos (Olanda). 

Tot în anul 2023 (vara, înainte de master) vreau să finalizez proiectul Experience Oradea iar acesta să devină primul proiect din portofoliu al ONG-ului Renew Carpathia, portofoliu cu care îmi doresc să mergem către administrațiile locale/regionale din țară pentru a le ajuta să își dezvolte și să își digitalizeze turismul local/regional

Așadar, pe viitor, după finalizarea masterului, îmi propun să continui să dezvolt cele două organizații pe care le-am pornit:

  • Practical Vision – vreau să devenim o agenție de marketing de referință în România și să ne extindem ulterior spre piețele țărilor din vestul Europe.
  • Renew Carpathia – îmi doresc să continuăm să realizăm proiecte de dezvoltare turistică, dar vreau să intrăm cu timpul și în proiecte de cercetare climatică și educație sustenabilă a tinerilor. ”
  •  
ro_RORomanian