studenți români de la universități din străinătate

Casa de Asigurări de Sănătate refuză să-i considere asigurați în România, nerespectând în opinia noastră legea.

Discutăm de zeci de mii de tineri care, atunci când vin acasă în România, NU beneficiază de asigurarea de sănătate stabilită de lege.

context

Studenții români la universități din străinătate, atunci când vin acasă în România, în vizită sau în vacanță, NU beneficiază de asigurări de sănătate în RomâniaAsta chiar dacă legea prevede cu totul altceva (există decizii în instanță în acest sens -vezi mai jos).

Aceștia, studenți în țări UE sau non UE, beneficiază de asigurări de sănătate în țările în care studiază dar nu și în țara lor! Discutăm de câteva zeci de mii de astfel de tineri. Din datele care circulă în spațiul public discutăm de peste 30.000 de studenți. Despre aceștia – decidenților le place să spună că-i așteaptă acasă, că-i consideră o foarte importantă resursă a țării.

Spre comparație, colegii lor care provin din Spania și Franța și care studiază în alte țări (pentru aceste țări am reușit să verificăm) sunt asigurați în țările lor chiar dacă studiază într-o altă țară.

acțiuni

Împreună cu câteva ONG-uri am decis să ne implicăm în acest caz și să convingem autoritățile,  în principal Casa de Națională de Asigurări de Sănătate, să respect legea.

Lege care, în opinia noastră, este foarte clară în acest sens. Opinia noastră este susținută în special de deciziile a 6 (șase) instanțe pe acest subiect (detaliem mai jos).

Am luat legătura cu membri ai executivului, cu membri ai legislativului (parlamentari), am solicitat un punct de vedere CNAS.

Pregătim o acțiune / plângere către CNCD respectiv pregătim o acțiune în instanță. Considerăm că pe lângă faptul că este o discriminare, este și un abuz din partea CNAS, prin faptul că aceasta NU aplică legea și/ sau interpretează în mod eronat legea.

Situația actuală

Ce se întâmplă acum?

Un student român care studiază în străinătate, NU beneficiază de asigurare medicală, la fel ca și un student român care studiază în România.

Acesta, pe perioada studiilor,  fiind în vacanță sau în vizită acasă – în România, nu beneficiază de servicii medicale gratuite așa cum este precizat în lege.

Casa de Asigurări de Sănătate refuză să-l asigure așa cum prevede legea, acesta având opțiunea de a se asigura doar plătind asigurarea de sănătate. Altfel, nu i se eliberează card de sănătate, evident nici card european de sănătate, nu se poate înscrie la medic de familie iar dacă are nevoie de spitalizare trebuie să plătească serviciile medicale 

Ce spune legea?

(Sublinierile din articolele de lege citate ne aparțin)

Legea 95

ART. 224 (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:

  • a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă; …‘’

 ‘’ART. 225 Următoarele categorii de asiguraţi sunt scutite de la coplată, după cum urmează: 

  • a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă; …”

Cod Fiscal – ART. 154 – Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:

  • (1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:
    a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, studenţii-doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână, precum şi …”

În niciuna din legi nu se precizează vreo diferență între studenții români care studiază la universități din România  și studenți români care studiază la universități din afara României.

În niciuna din legi nu este prevăzut sau aplicabil principiul teritorialității legii. Acest aspect este invocat de CNAS (inclusiv în procesele pe care le-a pierdut în instanță)

Ce spune instanța?

Am identificat trei acțiuni în instanță pe această speță. Una în Mehedinți și două în Brăila. Cei trei tineri, studenți la universități din afara României, au atacat în instanță CNAS pentru faptul că aceasta le refuza dreptul de a fi asigurați și scutiți de la plata asigurărilor.

În toate cele trei cazuri, instanțele de la Tribunalele Mehedinți și Brăila le-a dat dreptate studenților (aici, aici și aici soluțiile publicate pe portal.just.ro) .

”Evident” CNAS a făcut recurs, astfel că dosarele în cauză au ajuns la Curtea de Apel Craiova respectiv Curtea de Apel Galați.

Și aceste instanțe au dat dreptate studenților, hotărârile fiind definitive, Casa de Asigurări fiind obligată să asigure acești tineri, să le emită carduri de sănătate respectiv carduri europene de sănătate. (aici, aici și aici soluțiile date de instanțele Curților de Apel).

Oare cine are dreptate? Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau 6 (șase) instanțe din România? 

Hai alături de noi

Ești sau ai fost student / ă în străinătatate?

Suntem convinși că vom reuși să facem ca lucrurile să fie așa cum e normal și legal să fie. Vom reuși deoarece așa este drept dar și pentru că avem o … mică experiență în acest sens (vezi aici lupta noastră cu sistemul).

Alătură-te acțiunii noastre. Completează formularul de aici, astfel te vom putea ține la curent cu acțiunea noastră și-ți vom da toate datele de care ai nevoie pe acest subiect.

Ne ajuți foarte mult și dacă dai de veste studenților români din străinătate pe care-i cunoști. Cu cât suntem mai mulți cu atât vocea noastră va conta mai mult! 

Ai pe cineva din familie student / ă în străinătate?

Suntem convinși că vom reuși să facem ca lucrurile să fie așa cum e normal și legal să fie. Vom reuși deoarece așa este drept dar și pentru că avem o … mică experiență în acest sens (vezi aici lupta noastră cu sistemul).

Dacă ești părintele, fratele, sora unui student (studentă) la o universitate din afara României, te invităm alături de noi. Împreună vom convinge mai repede autoritățile să respecte legea.

Acestor copii / tineri trebuie să li se respecte drepturile, trebuie ca legea să se aplice și-n cazul lor. Trebuie să fie asigurați în țara lor!

Completează formularul de aici, astfel ne va fi mai ușor să ținem legătura și să te ținem la curent cu cea ce facem.

Trimite link-ul cu această pagină studentului sau studentei.

Ai un prieten/ prietenă student / ă în străinătate?

Suntem convinși că vom reuși să facem ca lucrurile să fie așa cum e normal și legal să fie. Vom reuși deoarece așa este drept dar și pentru că avem o … mică experiență în acest sens (vezi aici lupta noastră cu sistemul).

Dă-le de veste prietenilor tăi studenți în străinătate. Trimite link-ul acestei pagini prietenilor tăi.

Cu cât vom fi mai mulți cei implicați, cu atât va fi mai ușor să convingem autoritățile să respecte legea.

Completează formularul

AICI regăsești un formular. Te invităm să-l completezi, cu cât suntem mai mulți cei implicați cu atât șansele de a reuși cresc.

 Ne dorim să vină alături de noi:

  • cei care studiază acum în univesrități din străinătate
  • cei care au studiat la universități din străinătate
  • rudele celor care studiază sau au studiat în străinătate
  • toți cei care susțin acest demers al nostru.
en_GBEnglish