Am învins Sistemul

Metodologia de la examenele naționale discriminatorie.

Peste 20.000 de elevi discriminați la Evaluarea Națională și Bacalaureat.

context

Începând cu anul 2015 am analizat ceea ce se întâmplă în urma contestațiilor la examenele naționale. Am fost surprinși să constatăm că în fiecare an peste 20.000 de elevi erau efectiv discriminați, mulți dintre aceștia trecând prin adevărate drame, neintrând astfel la liceul dorit sau la facultate, chiar dacă ar fi meritat asta.

Metodologia (referitoare la contestații) prin care se modificau notele în urma contestațiilor era … pentru unii mumă iar pentru alții ciumă.

aici un scurt reportaj Digi24 pe această temă.

acțiuni

Am documetat tot ceea ce înseamna acest aspect și conform legislației, pe zona discriminării, într-o primă etapă am fost nevoiți să ne adresăm Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării sesizând ceea ce se întâmplă.

Din păcate cei de la CNCD au dat o rezoluție prin care au … decis că nu este vorba despre discriminare. Astfel că ne-am văzut nevoiți să atacăm în instanță atât decizia CNCD cât ministerul educației / metodologia în cauză.

Curtea de Apel ne-a dat dreptate, stabilind caracterul discriminatoriu al metodologiei. 

Ulterior Ministerul Educației a modificat metodologia în cauză.

Lupta cu cei ... 2 elefanți

Ministerul Educației și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Exemplu: 

  • elevul A obține la o probă nota 9,45 iar după contestații obține nota 9.90. Rămâne cu nota 9,45nu i se admite contestația.
  • elevul B obține la o probă nota 9.55 iar după contestație obține nota 9,65. I se admite contestația, nota lui finală fiind 9,65.

Cel discriminat (elevul A) este foarte posibil să nu intre astfel la liceul dorit (și la care ar fi meritat să intre) sau chiar să nu intre la facultate din cauza discriminării.

Anul 2023- Bacalaureat
...16.416 candidați la bac fericiți.
...330 candidați - cei mai fericiți!

Conform raportului publicat de ministerul educației pentru bacalaureat în anul 2023 (cu o metodologie nediscriminatorie):

  • Au fost depuse 54.632 de contestații respectiv în urma recorectării au fost modificate 51.646 de note
  • 16.416 constestații au dus la o creștere cu mai puțin de 0,50 de puncte
  • Pe metodologia veche (cea contestată de noi) am fi avut doar la bacalaureat 16.416 de absolvenți discriminați. Am putea spune 16.416 de drame, mai mici sau mai mari. Acestora nu le-ar fi fost modificată nota chiar dacă în urma contestații ar fi obținut o notă mai mare.
  • Acești 16.416 candidați am putea spune că au beneficat de lupta noastră cu sistemul. Ne bucurăm că prin acțiunea noastră am făcut să nu mai existe atât de multe drame în fiecare an. Drame care, într-o anumită măsură, pot influența viețile acestor tineri (cel mai bun exemplu mai jos).

Am mai făcut o analiză a candidaților la Bacalaureat 2023 care a fi fost respinși pe vechea metodologie. 

Ca exemplu dacă un absolvent ar fi obținut la cele trei probe – notele 6,00, 6,00 și 5,90 – este declarat respins deoarece nu are media 6.00.

  • în urma contestației la ultima probă (5,90) obține în urma contestației nota 6,00.
  • acum, pe noua metodologie, i se modifică nota de la 5,90 la 6,00 și este declarat ”reușit”.
  • Pe vechea metodologie, nu i se acordau cele 0,10 puncte obținute în urma contestație, nota lui finală fiind, la această probă, 5,90 – prin urmare era declarat ”respins” deoarece media finală era sub 6,00.  
  • Acum pe noua metodologie, i se acordă și această creștere de 0,10 fiind astfel declarat admis.

În anul 2023 au fost 330 astfel de absolvenți. Acești 330 de candidați, înainte de contestații au fost declarați respinși având media celor trei (patru) puțin sub 6.00 iar după contestații au obținut creșteri de sub 0,50 de puncte, pe care le-au și primit – adică au fost declarați admiși obținând media 6,00 sau puțin pe peste 6.00.

Anul 2020- exemplu

Conform raportului publicat de ministerul educației pentru bacalaureat în anul 2020 (cu o metodologie nediscriminatorie):

  • 21,163 de constestații au dus la o creștere cu mai puțin de 0,50 de puncte
  • Pe metodologia veche (cea contestată de noi) am fi avut doar la bacalaureat 21.163 de absolvenți discriminați. Am putea spune 21.163 de drame, mai mici sau mai mari.
  • Cele 21.163 de lucrări nediscriminate au fost după cum urmează: 7.691 au la Română, 7.095 au fost la matematică sau Istorie, 6.256 au fost la proba la alegere iar 121 la Limba maternă.

zeci de mii de copii

Evaluare Națională - Efecte

La Evaluarea Națională – neobținând în urma contestației nota meritată – de cele mai multe ori – se întâmpla să nu fii admis la liceul dorit sau la profilul dorit – chiar dacă conform lucrării tale (notei) ai fi meritat asta.

Bacalaureat - Efecte

La Bacalaureat – neobținând nota meritată era posibil să nu intri la facultate sau să intri pe locurile cu taxă, în condițiile în care, dacă metodologia nu ar fi fost discriminatorie, ai fi intrat pe loc la buget.

Echipa

Mulțumim echipei care a fost implicată în acest proiect. Nu în ultimul rând mulțumim echipei domnului avocat Florin Bulieris care ne-a reprezentat în instanță cu profesionalism. 

A fost proiectul ONG-ului nostru care a avut cel mai mare impact dpdv a numărului de beneficiari, discutăm despre zeci de mii de copii la nivel național în fiecare an.

en_GBEnglish