"Ce faci pentru tine dispare odata cu tine,
ce faci pentru altii, ramane pentru eternitate"
A.Einstein

Unitati Protejate Responsabile

Sustinem copii si tineri aflați în situații vulnerabile.

03/05/2020 Artista Flavia Birsan se alatura campaniei noastre Ne ofer? tabloul 'Speranta' pe care, la...detalii »30/04/2020 Bucuria vine din implicare Colegul nostru a scris un articol pentru...detalii »02/04/2020 Ne-am implicat în criza Coronavirus Alaturi de partenerii nostri, am reusit sa-i...detalii »
Din păcate, pe această zonă, nu putem spune că avem o legislație coerentă, predictibilă care să genereze sustenabilitate.
Spunem asta gândindu-ne la persoanele cu dizabilități, la organizații care susțin persoanele cu dizabilități dar și la companii care ar putea să susțină direct sau indirect persoanele cu dizabilități.

În vara anului 2017 guvernul a decis să desființeze oarecum unitățile protejate.

În vara anului 2020 (iulie și aug) parlamentul a modificat prin două legi Legea 448.

Modificare prin care se reintroduc facilități pentru unitățile protejate respectiv pentru companiile cu cel puțin 50 de angajați. La jumătatea lunii septembrie 2020, nu există normele de aplicare.

Plecând de la acestă situație de fapt, am hotărât să ne implicăm  oferind suport:

  • Companiilor. Astfel încât acestea să poată avea parteneriate cu acele UP responsabile. Astfel încât colaborarea să respecte atât litera cât și spiritul legii.
  • Persoanelor cu dizabilități. Astfel încât să le ajutăm să se angajeze și să crească astfel gradul lor de independență și de integrare.
  • Unităților Protejate. Ne referim strict la cele responsabile. Ne oferim să le oferim suport pentru a putea avea cât mai multe parteneriate sustenabile care să ducă la o dezvoltare a acestora și în final la o susținere reală a persoanelor cu dizabilități cu care colaborează sau pe care le susțin.

 

ONG-ul nostru a fost până în 2017 autorizat ca Unitate Protejată. Ne bucurăm să putem spune că am fost printre acele organizații responsabile. În acest moment nu suntem autorizați ca Unitate Protejată și cel mai probabil nici nu ne vom reautoriza, neavând deplină încredere în stabilitatea reglementărilor în acest domeniu.
Companiile cu cel puțin 50 de angajați, au obligația de a achita către bugetul de stat o anumită sumă, în cazul în care nu au persoane cu dizabilități angajate. Ca să fim foarte exacți comaniile au două variante: A. să achite integral către bugetul de stat această obligație fiscală sau B. să achite doar 50% către bugetul de stat iar cu diferența de 50% să facă achiziții de la o Unitate Protejată.
Din păcate, din ceea ce s-a întâmplat până în 2017, putem spune că au existat și cel mai probabil există Unități Protejate care au un grad de responsabilitate ... destul de redus. Nu fac nimic sau mai nimic pentru persoanele cu dizabilități. Noi ne propunem să ajutăm Unitățile Protejate responsabile, acele organizații care merită a fi susținute prin parteneriate responsabile. Vom promova și recomanda companiilor partenere doar acele unități protejate care chiar merită, care susțin persoane cu dizabilități, acele unități protejate care pot oferi companiilor parteneriate care să susțină în mod real responsabilitatea socială a oricărei companii care-și asumă asta.
Activăm în zona societății civile din anul 2012. Am avut multe parteneriate cu companii mici, medii și mari. Putem spun cu certitudine că tot mai multe companii sunt foarte atente la ceea ce înseamnă responsabilitate socială. Își aleg cu grijă partenerii și din această perspectivă. Un partenriat cu o Unitate Protejată oferă anumite avantaje fiscale companiei. Este păcat ca o companie să nu facă tot posibiliul să aibă un astfel de parteneriat cu o UP responsabilă. Este o analiză de impact foarte ușor de realizat, pentru orice companie: Care este diferența între o colaborare cu o UP insuficient responsabilă și o colaborare cu o UP responsabilă?
Oferim suport și consultață astfel încât acestea să poată lua cele mai bune decizii. Punem la dispoziția acestora un audit a ceea ce înseamnă Unitățile Protejate din România. Oferim suport customizat astfel încât parteneriatele încheiate cu UP să acopere litera dar și spiritul legii. Ne asigurăm că prin suportul și recomandările noastre,  partenerii cărora le oferim suport vor lua cele mai bune decizii pentru parteneriatele cu UP. Totodată oricărei companii partenere îi vom oferi suport dacă dorește să angajeze persoane cu dizabilități. Contactați-ne și promitem că vom oferi suport pentru a lua cea mai bună decizie.
Dacă ai o dizabilitate și ești în căutarea unui loc de muncă, te rugăm să completezi acest formular, te vom contacta în cel mai scurt timp, vom analiza împreună cu tine ce anume ai putea să lucrezi. Te asigurăm că vom face tot posibilul să identificăm un partener cu care să ai discuții pentru angajarea ta. Pentru noi ar fi o mare bucurie să te ajutăm să contribuim la creșterea gradului tău de independență.
Audităm în permanență legislația (atât litera cât și spiritul legii). Tototdată suntem foarte atenți la orice informație publică în legătură cu ceea ce înseamnă Unitățile Protejate. Ne dorim să recomandăm partenerilor noștri Unități Protejate responsabile. Dacă reprezinți o astfel de unitate protejată, așteptăm să ne contactezi și-ți vom comunica modul în care ne asumăm să promovăm produsele, serviciile comercializate dar și proiectele/ acțiunile  prin care susțineți persoane cu dizabilități. Ne bucurăm să-ți putem spune că pentru noi este foarte important să recomandăm Unități Protejate responabile! 

 

Poți folosi formularul de contact pentru a lua legătura cu noi

Articole conexe